Leírás

A szereplők? Felül és aluliskolázott budai polgárok. Mindannyian alulöltözöttek, semmi kis fürdőrucik borítják testüket. Ettől lesz minden mozdulat, gondolat és megszólalás természetes. Vajon mennyire forrósodik a helyzet ...?

Friss topikok

DZSIHÁD A SZAUNÁBAN 2.

2019.12.05. 22:23 oddbinsa

A minap gyanútlanul ülök a szaunában, jól megérdemelten, hisz leúsztam az adagomat, egyszercsak bejön két nő és egy férfi egy tiszta magyar szia kíséretében, majd furcsa "német" nyelven beszélget. A „szia” miatt rákérdeztem, hogy mégis milyen nyelven nyomatják? A hozzám hasonlóan szőke lány mondja, hogy törökül, mert törökök. Nézek kikerekedett szemmel, mert a férfi az tényleg annak tűnik, a kis gömbölyded nő is, de ő nem. Attól még jobban elcsodálkozom, hogy feltoluló kérdéseimre kiváló magyarsággal adja a választ a szőke, József Attilát fordít és másokat, mert magyar szakos és műfordító és imádja a magyart. Aztán a Németországból őt meglátogatni jött barátai kedvéért angolul folytatjuk a csevegést. Kiderül, hogy először vannak itt, és ez az első napjuk Budapesten. Nem maradnak sokáig - ez megnyugtató - mennek vissza Némenthonba az egyetemre kutatni. Egyébként eddig kiváló kedélyességgel zajlik a csevej. Mondom magamban, ha már így adódott a vaskos "nemzetközi helyzet" a szaunában, majdnem pucéran a törökökkel, akkor rá is kérdezek, ahogy szó szót követ, hogy mégis merre hány méter szerintük Európa állapota. A srác nyom egy óvatos bla-blát, erre válaszul mondom, hogy én ennél őszintébb leszek. Mi innen a fürdők városából nem nézzük túl nagy lelkesedéssel, ahogy német városok zöld párti muszlimokat választanak polgármesterükül. Erre a srác mondja, hogy hát azok nem is muszlimok, vagyis csak annyira, mint ő. Mert, hogy ő az. Úgyhogy a szaunában elkezd melegedni a hangulat. A nemzetközi helyzet fokozódik... Persze-persze Törökország NATO tag, meg szinte Európa és minden kétséget kizáróan ők kvalifikált kultúremberek.

sauna_ablakos_k.jpg

Szó szót követ a kis dundi hölgy pedig végül felmondja leckét, hogy az Európába özönlők mennyi hasznot hajtanak, ez ki van mutatva. Nem hiszek a fülemnek. Ezen a ponton izzadunk már cefetül. Rég ki kellett volna menni a kis forró helyiségből. De a nemzetközi helyzet fokozódik, a beszélgetés nem állhat le, és ekkor már nem marad más reményem, mint a József Attilát fordító lány. Végül mégis a forróság győz és egy világbéke fordulattal, ami az én számat hagyja el, kiömlünk a szaunából. A lányokkal nevetünk... De engem ez az egész nem hagy nyugodni...

T.H.

(Ez egy másik Budai Szauna.)

 

BOTRÁNY A MALTEROS VÖDÖRBEN

2017.06.20. 09:55 oddbinsa

Gigantikus malteros vödör a beltér medence. Zajlik a felújítás.  A bérletért súlyos százezreket kicsengető törzsvendéggel meg úgy bánnak, mintha holmi utcáról belógott csibész lenne. Örülhet, ha fel nem pofozzák, amiért oda merészel járni, sportolni! Ráadásul nem csak nyáron! Egyébként a törzsvendég télen is komolyan veszi az uszodát. De most nyár van és áll a bál a strandon. Fél nyolcig van a 25-ös és a 33-as medence nyitva. De hol ebben, hol abban hajigálják a labdát a nyolc-tizenkét éves vízilabda „bajnokok”. Akik eddig nem tettek le semmit a nemzet, de még Újbuda asztalára sem, de nekik már jár a névre hímzett osc-s köntös, meg az osc-s táska és fürdőruha. Az adófizetők pénzén természetesen. Az öreg vízilabdázók viselkedéséről, és gyíkmosási szokásairól már értekeztem egy másik bejegyzésben. A vízilabda miatt nem lehet zökkenőmentesen használni az uszodát, és a nyitva tartás folyton MEG VAN RÖVIDÍTVE. De most még a felújítás is borzolja a törzsvendégi idegrendszert.

Június 19-én este hétkor a kutyacsont-emelgető hölgyek (vízigimnasztika) azért maradhattak a 25-ös medencében nyolcig, mert bérletük van. Nekünk a törzsvendégeknek fél nyolckor el kellett hagynunk a medencét. Mi vajon mivel járunk? Bérelttel! Amiért egy vagyont fizettünk! Tehát a kölyökvízilabda és a kutyacsont-emelgetők miatt CSUPÁN HÁROM sáv állt rendelkezésre az uszodába úszni járóknak. Botrány!

A zuhanyzók bezárása és kültériesítése még el sem kezdődött! Helyi hírmondók szerint fiúknak, lányoknak közös lesz a zuhany. Ez vicc, ugye?! Mobil szauna kihelyezésére gondolni sem merünk, ilyen szakértelem és vendégbarát közegben. Igen, van olyan, aki a nyáron is szaunázik. Arra meg már végképp nem merünk gondolni, hogy este nyolcig esetleg fél kilencig tartsák nyitva a medencéket, ha már pofátlanul ELÉRTÉKTELENÍTETTÉK a drága bérleteket.

Az intézmény vezetése helyében nem csodálkoznék, ha az uszoda főlépcsőjét már nem kéne felújítani, mert ezek után már senki nem akarna járni ebbe a szánalmasan működtetett intézménybe. Miért szedték fel a főlépcsőt? Mert télen mozaikosra törött, a két éve felújított lépcsősor. Most burkolat nélkül várja, hogy vége legyen a medence felújításnak és újrarakják. Vajon, milyen minőségben?

Tallián Hedvig

ÜZENEM KISS TIBINEK 2. RÉSZ

2017.03.13. 17:31 oddbinsa

Izzadás közben a félhomályban mindig van miről beszélni. A Sacha Batthyány könyvéről, az És nekem mi közöm ehhez? című történelmi családfeltárásról, ami azért mindenkinél innen vagy onnan betalál. Szóba jön a Hunyadi sorozat is. Különös és permanens aktualitását nem magyaráznom. 

S hogy jön a tavasz, Palika ismét hangoztatja: érzékeny az időjárásra és a szándék nélküli lelki bántalmazásra is. Bár hangulatán néhány kedves szó sokat tud segíteni, vagy egy laza kézfogás, amit Palika Kiss Tibitől mindig meg is kap. Csak ritkán jön Kiss Tibi az usziba. A derűs kultur csevej mellé a morgás rendre befurakodik. Ennek oka a vízilabda omnipotenciája. Viszont, hogy valami jót is mondjunk a „vezetésről” a nyugati szauna előtéri rohadó ajtófélfáját felszámolták. Rendes csempe burkolat váltotta fel a rohadást, a jobb időket megélt ajtókeret eltűnt. Király! (Érdemes volt írásban nekik rontani, a Dzsihád a szaunában címűben.)

De, hogy ne legyen teljes a boldogsága a "vezetésnek", innen jelzem, az ajtófélfától pár lépésre megállás nélkül csordogál az ivócsap, hetek óta, a zuhany meg nem ad hideg vizet. Egy rendszerre vannak kötve, így ha a csapot elzárjuk, a zuhanyból sem jön hideg víz, csak langyi. Ez a gordiuszi víznyomáshelyzet is megoldandó!!! Meg jó lenne, ha többet jönne Kiss Tibi az usziba, innen üzenem neki, nem csak azért, mert akkor többet jattolna Palikával, és Palika boldogabb lenne, hanem azért, mert nagyon szeretjük! És azt gondolom a frissen kitört szaros vers helyzet kapcsán, hogy ha egy nagyszerű alkotó, aki a magyar dalszövegtörténetbe, sőt a magyar lírába beírta magát, az alkosson továbbra is háborítatlanul. A bármely oldali politikusok meg kapják be!

TH

 

Á GYÍKNAK AZ Ű NYILVÁNOS MEGMOSÁSÁRÚL

2017.02.28. 21:02 oddbinsa

Bémártom pennámat nagy vízi pennámat az úszodá rejtelmibe. Mit sem sejtve sétálák béfele az uszoda nagy párás testibe. S kis gyerekeknek medencéjénél látám, hogy a kettőbűl az egyik szauna újfent lakat alatt. Sehun benne egy lélek se. Lépdelek tovább. S két nagy, hatalmas testtel bíró férfit láták az zuhany alatt habzani. Nem ám a férfizuhanyzóban habzanak! Hanem a pacsáló fiú s leány gyermekektűl három, mondom három lépésnyire.

S nézem a nagy hatalmas habzó férfiakat, amint OSC ÚJBUDA íratos kék gatyájukban turkállanak. S elképedve, a gyíknak az ű ilyetén nyilvános megmosásátúl, bémegyek elhültemben felmelegedni az kedvenc, ámde ezúttal is egymagában működő szaunánkba. Odabenn elmondom mit láták odakinn. S hallom e bentiektűl, hogy azok a habzó gatyások az itteni istenek. Igen? Csak nem nekem! Istenek? Kiknek mindent lehet?!

Le kellett írjam e gatyában habzó történetet, hogy  megtudja világ mi zajlik uszodánk fülledt párájában. Nem írnám, ha nem lenne igaz . De biz az!

TH

OLIMPIA?

2017.02.22. 16:17 oddbinsa

Langyosság van. Közelít a tavasz. Lélekemelő a tél szorításából szabadulni. De a langyosság a szaunában nem jó. Néha jó persze, ha az egyik szauna kevésbé forró, mint a másik. Na de, ha az egyik nem működik a másik meg langyos! Ez vendég ellenes. Megy ez a nehézkes üzemeltetés már jó ideje. A törzsvendégek morgása pedig nem csillapodik. Hiába tiltottak ki a Nyéki fb oldalának kommentelői közül hozzá nem értésüket számba vételező írásaimért (lásd pl: Dzsihád a szaunában), nem hagyom magam, s a többi törzsvendéggel együtt nem hagyjuk magunkat! Kritizálunk, amíg át nem veszi az uszoda vezetését egy szakember! Egyre kevesebben vagyunk már ebben az uszodában vendégek. A vízilabda átvette az uralmat a helyi nép pénzéből épült közuszodában, és rendre rövidebb nyitva tartásokkal tartják távol az úszó közönséget, mert meccs van. A polgármester meg tavaly ősszel beválasztatott a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségébe. Csak, hogy értsük az összefüggéseket. Nemzetközi vízilabda tornáknak ad helyet uszodánk, úgy, hogy a gépészet már az utolsókat rúgja, ez persze nem látszik, csak tudjuk, mert jóban vagyunk a személyzettel. És nemzetközi vízilabdatornának ad otthont kedves uszodánk, melynek nem csak a szaunája langyos, de a főbejárati lépcsősorát sem tudták megcsinálni rendesen a tavalyi felújításkor. Hézagos járókövezete fekete fokozatú akadálypályává tette a lépcsősort. Tél végére ledeszkázták. Ismétlem! Nemzetközi viadaloknak ad helyt a sportlétesítmény.

Állítólag nyáron két hónapra bezárják a belső teret, hogy felújítsák a levitézlett gépészetet. Bele sem merek gondolni, hogy mi lesz ebből?! Olimpia biztos nem.

TH

DZSIHÁD A SZAUNÁBAN

2016.05.14. 19:50 oddbinsa

Három éve seper az uszodában az új seprő. A kezdeti morgás nem csillapodik. Amatőr módon zajlott a szauna- és öltöző felújítás, meg a medence csonkítás. Elviseljük és megszoktuk a bénázást, de csak, mert szeretjük az uszodát, az úszósportot és a törzsvendégek teremtette hangulatot. De napról-napra szorulunk ki a Kondorosi Uszoda derűs, párás teréből. Két éve a szezon végére adták át az új szabadtéri medencét, így aztán birtokba venni tavaly lehetett igazán. Mondhatni alig-alig, mert a vízilabdázók rátenyereltek. Sőt, azóta is minden a vízilabda körül forog.

Rövidített hétvégi nyitvatartásokkal borzolja a vezetőség a törzs- és alkalmi vendégek idegeit, mondván színvonalas vízilabdameccseknek ad a Nyéki otthont. Az ilyen fantasztikus meccseken felvonul a magyar televízió közvetítő kocsija egy rakás kamerával, kábellel, elektromos reklámfallal. Gratulálok! Ideális páros az elektromosság és az uszoda nedves padlója.

A szaunában továbbra is sikerül jobbára jókedvűen eszmét cserélnünk húslevesről, filmekről, hosszú- és rövidtávúszásról és napi történésekről, politikáról is főként békésen. Az Európát fenyegető veszélyekről még Zsihádot a szír mérnök srácot is megkérdeztük. A szülőföldjét sújtó háború okait folyékony magyarsággal magyarázta, és nem meglepő módon kiderült okfejtéséből, hogy a nagypolitika a felelős a brutális rombolásért, és a minket sújtó emberözönért. Zsihád negyed évszázada már, hogy elvégezte a budapesti Műszaki Egyetemet és senkinek sincs vele baja, hisz magasan képzett, megtanulta a nyelvünket, kedves és ő is törzsvendég az usziban, damaszkuszi nagymamája és számos rokona pedig keresztény.

Tavaly aztán ismét eluralkodott a felújítási láz és medenceteret és a kupolát kezelésbe vették, kipingálták. De csak részben sikerült a mutatvány! Felfoghatatlan, hogy miként lehet két felújított tér közt a padlót kihagyni a felújításból és – a szauna és a kismedence tere közt a gusztustalanul rohadó ajtófélfát szintúgy?! 

 uszi_ajto_felfa_k.jpg

A rohadás marad

Idén, állítólag, újra nekifognak a nagy dúlásnak, így újabb csökkentett szolgáltatással és nyitvatartási idővel kell számolniuk a vendégeknek. Sőt, ezen a hétvégén, szombaton hat órával kurtították meg a nyitvatartást, vasárnap pedig néggyel. Indoklás nélkül, még csak vízilabda mérkőzés sem lesz! Pünkösd hétfőn pedig egyáltalán ki sem nyitnak! Az, hogy a csütörtök és a péntek a Nyékiben egy órával rövidebb vagy, hogy május elsején zárt ajtók voltak, már említésre sem volna érdemes, ha nem tudnánk, hogy ez a hivatalos strandnyitás nagy napja. Persze, hogy elmaradt. Az meg, hogy számtalanszor képtelenek időben értesíteni a népet a mozgó nyitvatartásról, viszont annál inkább!

Hogy a címben elírtam volna a szót dzsihád pedig Zsihád? Nem írtam el. A harc estünkben az uszoda balfék vezetősége és a komoly bérletárakat kiperkáló elégedetlen törzsvendégek közt zajlik. A fent emlegetett amatőr üzemeltetési „megoldások” miatt.

Azt pedig már csak hab a tortán, hogy az intézményvezető rendszeresen a főbejárat előtt a lépcső tetején cigarettázik. Egy sportlétesítmény vezetője! Végül is nem kell jó tüdejű sportembernek lenni egy uszoda irányításához, de szakembernek lenni nem ártana!

Kíváncsian állunk a nyári nyitás elébe.

Tallián Hedvig

VARIÁCIÓK EGY TÉMÁRA

2013.12.02. 17:44 oddbinsa

Legyek igazságos. Elkészült az első szauna. Átadást követően egy héttel én is részese lettem az örömnek. Szép. Friss. Világos. Tágas. Optikailag. Olyan érzése van a törzsuszodázónak - néhány másodpercig -, mintha a Lajtától nyugatra lépett volna be egy forró kis helyiségbe. De nem. Körülnézek a világos fenyő borításon és látom ám, hogy az alsó padsor megfeketedett. Nem viccelek, korom fekete. Rohad. Egy hét alatt! Hujujjj! Közmorgás tárgya a rohadás.

Egy hét múlva ismét uszoda. Megérkezem, s az előcsarnokban magát a Polgármestert találom. Odamegyek hozzá, s tudatom vele, rohad a vadonatúj szauna padja. Nem tudtam! Na, majd megnézem – ígéri. Sorolom még neki, hogy a medence meg összement. Mire ő így, én is huszonöt méteres medencében tanultam meg úszni.

A szaunába érve idézem a többieknek mit „intéztem” a Polgármesterbe botolva. A nagyanyám meg lavórban fürdött! – dobja valaki a forró levegőbe. 

Az időközben, frissen átadott kettes szaunában, egy hét múlva is közbeszéd tárgya a másik szauna rohadó padja. Csoda, hogy folyton előjön? Lajosunknak mosolyra fut a szája, így mormogja. Intézkedtem. Már nem rohad. Megkerestem az igazgatót és felhívtam a figyelmét, a szaunabeli állapotokra. A szemei közé néztem, és azt mondtam, életveszélyről van szó! Muszáj cselekedni! Ha nem intézkedik azonnal, az élete kerül veszélybe – mosolyogja bele a szójátékot a szauna félhomályába. 

Politikus ígér. Lajos viccel. Pad rendbe hozva. Mindkét szauna új és szép. Elégedettek vagyunk. A szaunával.

TéHá

HIBALELTÁR

2013.10.26. 22:51 oddbinsa

Tologatom egy ideje, hogy megírjam-e a skandalumba illő helyzetet. Legyen a törzsuszodázók egyöntetű morgása az indokom. Mert erősek a hiányosságok egy ideje kedvenc helyünkön. Annak minden terében. Íme, a leltár!

Az öltözőben a hajszárítókat hosszú idő után kicserélték a nyár közepén. De mire beköszöntött a hűvösebb idő nemhogy alig működik talán kettő a sokból, de néhányat le is szereltek. Az új készletből!

Menjünk tovább. Irány a medencetér. A legnagyobb fájdalma mindenkinek, hogy a harminchármas medence a mozgó fal miatt már csupán huszonötös. Az előző mozgó falhoz képest, ami néhány hónap után elemeire bomlott, ez sem kutya, mert itt-ott már ez is rozsdásodik. Arról nem beszélve, hogy vízben tartózkodásával a feszített víztükör szűnt meg, nem nyelődnek el a hullámok, hanem visszaverődnek hömbölgést okozva.

A megkurtított medencébe rövid sáv elválasztó kötelek kellettek. Na! Ezek meg beillenének húsdarálónak. Ki volt vajon az a hatalmas szakértő, aki propellereket tervezett a kötélre gömbök helyett? És ki vásárolta ezt meg? Bizton nem úszó volt. Kék-zöld és csupa horzsolás a kezünk, a karunk, ha véletlenül megcsapjuk úszás közben a kötelet. Lehet óvatoskodva a kötéltől távol úszni. De így meg az amúgy is összetöpörített medence úszhatósága válik még kényelmetlenebbé. Bezzeg a vízipóló kötelei gömbölydedek. Folytassam a hibaleltárt?

Kukkantsunk be a szaunába! Tekintsünk el a felújítás miatti létszámnövekedéstől, ami az egy szaunára eső népességet illeti, mert lesz ez még így se. Valahogy türelemmel kivárjuk az átadás pillanatát, ugyan kissé összezsúfolódva, a lecsökkent szauna-négyzetméteren. De azt semmi nem indokolja, hogy a szauna hőmérsékletét olyannyira visszavegyék, hogy mire az izzadás megindul, az uszodázónak el is megy a kedve a langyos kis helyiségtől. Hatvanöt fok? Vicc. De az igazi vicc, a rohadó lambéria! A sikamlós padok! Na, jó mindjárt jön a felújítás. Vajon miért nem akkor zajlott a szauna felújítás, amikor a nagymedencét pucerálták nyárvégén? Mert, hogy a két dolog nagymedence és szauna egy térben található.

A szauna melletti kismedence falán meg a fogas fityeg jó ideje. Kinek nincs erre szeme? Spórolnék a dicsérő szavakkal? A már felújított szauna átadása késik. A dicsérő szavak is.

Tallián Hedvig

ÜZENEM KISS TIBINEK

2013.07.13. 14:10 oddbinsa

Korábban egyszer láttam csak. A forró nyárban háromszáz méterre volt tőlem a Sziget Nagy Színpadán. Azt sem tudtam kicsoda. Hatvan éves barátnőm zengett róla ódákat, és kirángatott egy koncertre. Aztán mutogatott fel a színpadra, hogy ő ott a quimbys Kiss Tibi. Alig láttam belőle valamit. Háromszáz méterre volt. Meg Csík koncert. Aztán ordítottunk a koncert végén ráadásért, hogy Most múúúlik pontosaaaaan! Mert ezt már ismertem. Ekkor tudtam meg, hogy ezt a számot a Kiss Tibi írta.

Hónapokkal később már január lehetett, ülök a törzsszaunámban. Egyszer csak belép a kis félhomályos helyiségbe két srác és felmásznak a felső padra. Hínye - mondom magamban – de jó pasi! Nem törzsvendég. Nem láttam még. Fél szemmel figyelem őket és amikor gitármozdulatba vált a keze, fura érzésem támad. Vajon nem a Kiss Tibi? Aztán a törzsvendégek füle hallatára megkérdezem tőle, hogy ő csak hasonlít a Kiss Tibire, vagy ő maga a Kiss Tibi? Mire ő így: Azért hasonlítok a Kiss Tibire, mert én vagyok a Kiss Tibi. Ó! – örvendezek magamban a fürdőgatyás jelenségnek.

Kicsit később távoznak a forró helyiségből és a törzsvendégekkel megpróbáljuk felidézni a Most múlik pontosan szövegét, tartalmi kérdésekkel birkózunk a hőségben. S miután visszajönnek a félhomályba Kiss Tibiék - a szauna szinte leplezetlen könnyedségétől fűtve - újabb kérdéssel zavarom meg a szerzőt: A dal az „anyagról” vagy a szerelemről szól? Kiss Tibi pedig a szöveg jelentésrétegeinek árnyalatairól magyaráz felismertségtől visszafogott zavartan. Aztán én is zavarba jövök, hogy ez talán nem illendő. De mire eljutnék a bocsánatkérésig, sehol nem találjuk Kiss Tibit. Azóta sem jött. Én pedig azóta sem tudtam elnézést kérni tőle. Aki olvassa adja át, hogy tartozom egy bocsánatkéréssel Kiss Tibinek.

Tallián Hedvig

VALAMI ÚJ VALAMI RÉGI

2013.06.13. 09:21 oddbinsa

Morgásaim után tartozom egy elismerő vallomással. Egy hónappal a hivatalos strandnyitás után a szabad téren is minden a régi. Azaz új. Elkészült a lépcsősor. Szép lett. Nekem tetszik. De lehet már a fűben is heverészni. A kert is rendben. A szabadtéri medence is felfrissített állapotban várja - főként a törzsvendégeket. Ez a mi szerencsénk, mert a kocauszodázók elszoktak a hosszú várakozási idő alatt.  A benti medencébe visszakerült a tavasszal még rövid életűnek bizonyult darabjaira hullott, de azóta felújított mozgó fal. Sőt, ki ne hagyjam a leltárból az igazi fejlesztést: homokfoci pályával gazdagodott a kert. Erre az örömre a szaunában meg is érkezett a kritika. Na! Pont erre volt szükség! Homokos lábbal fognak a medencébe ugrálni. Lehet, hogy kellett volna egy zuhanyt is építeni mellé? Arra talán nagyobb szükség lenne, mint az új beltéri egységre, ami eddig elkerülte a figyelmem. Épült egy tribün is. Mert mindig vannak egyenlőbbek. 

TéHá

 

süti beállítások módosítása